https://www.pensioenfondstrespa.nl/gepensioneerden/wijzigingen-prive/einde-samenwonen
 


Uw mening is gewenst

Graag willen wij weten wat we kunnen verbeteren aan onze website.

Heeft u 3 minuten de tijd?

Ja ik wil helpen  Nee, bedankt

Einde samenwonen

Moet ik aan SPT melden dat mijn samenlevingsovereenkomst is beëindigd?

Ja, dit moet u melden bij het pensioenfonds. U kunt dit per brief of per mail doen. U en uw ex-partner krijgen van het pensioenfonds hierover bericht.

Wat gebeurt er met mijn pensioen als mijn samenlevingsovereenkomst wordt beëindigd?

Als u en uw partner de samenlevingsovereenkomst beëindigen heeft uw ex-partner recht op het partnerpensioen dat u tot het moment van beëindiging heeft opgebouwd. Dit is alleen van toepassing als er voor u nog partnerpensioen is verzekerd. Als u bijvoorbeeld bij de ingang van uw pensioen uw partnerpensioen heeft uitgeruild voor een hoger ouderdomspensioen, dan is uw partnerpensioen vervallen.

Vaststelling van het bijzonder partnerpensioen

Als de samenlevingsovereenkomst wordt beëindigd en er is partnerpensioen verzekerd dan wordt het partnerpensioen afgesplitst ten gunste van uw ex-partner. Dit deel van het partnerpensioen wordt bijzonder partnerpensioen genoemd. Als u overlijdt, zal uw ex-partner het bijzonder partnerpensioen ontvangen.

Als u in uw samenlevingsovereenkomst vast heeft laten leggen dat uw partner geen aanspraak maakt op bijzonder partnerpensioen, dan zal het pensioenfonds het partnerpensioen niet afsplitsen ten gunste van de ex-partner. Aangezien een nieuwe partner na ingang van uw pensioenuitkering geen aanspraak kan maken op het partnerpensioen, komt het partnerpensioen dan te vervallen.